Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Η Ελλάδα κάνει πίσω για ΑΟΖ για να μην στεναχωρήσει τη Τουρκία


Ο υπουργός εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας έκανε αρκετά ξεκάθαρο χτες την πρόθεση της κυβέρνησης να μη «καθορίσει άμεσα την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) στο Αιγαίο ούτως ώστε «να μην επιβαρυνθούν οι συνομιλίες με την Τουρκία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας». Ο κ. Δρούτσας ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα θέσει χρονοδιάγραμμα στη Τουρκία, μετά τις εθνικές εκλογές της γείτονος, ούτως ώστε να βρεθεί λύση στο θέμα της υφαλοκρηπίδας, η οποία θα καθορίσει και την ΑΟΖ.

Η πληροφόρηση ότι ούτε η Άγκυρα προτίθεται να καθορίσει άμεσα τη δική της ΑΟΖ, επιτρέπει στην Αθήνα σύμφωνα με τον υπουργό, ο οποίος «ούτε υποτιμά ούτε υποβαθμίζει την έννοια ΑΟΖ, αλλά χαρακτηρίζει το όλο θέμα της μόδας», να καθυστερήσει τον καθορισμό.
Ο Κ. Δρούτσας υποστηρίζει ότι μετά τις τουρκικές εκλογές και εφόσον ο Τούρκος πρωθυπουργός βγει ενισχυμένος θα πρέπει να δείξει και τις καλές του προθέσεις στέλνοντας μήνυμα στην Τουρκία ότι προϋπόθεση για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της υφαλοκρηπίδας είναι αρχικά η Ελλάδα να ασκήσει το δικαίωμά της για επέκταση των χωρικών μας υδάτων.
Σημειώνεται σύμφωνα πάντα με τον υπουργό Εξωτερικών, ότι η Αθήνα είχε ήδη αρχίσει συζητήσεις με την Αλβανία, την Λιβύη και την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, που φαίνονται να συνεχίζονται μόνο με την τελευταία.

newscode

http://www.neolaialaos.org/2011/05/blog-post_4939.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: