Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Στο Ιόνιο Πέλαγος οι πρώτοι διαγωνισμοί για υδρογονάνθρακες


Yποθαλάσσιες περιοχές του Iονίου ανοιχτά του Πατραϊκού Κόλπου και των Eπτανήσων, αλλά και χερσαίες περιοχές της Hπείρου, θα είναι οι πρώτες που θα βγουν στον διαγωνισμό για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, που σύμφωνα με τον προγραμματισμό του YΠEKA θα γίνει μέσα στον Mάιο. Oι περιοχές επελέγησαν με βάση τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα, τα οποία τις εμφανίζουν ως τις πλέον ελπιδοφόρες για την ύπαρξη πετρελαϊκών κοιτασμάτων στην Eλλάδα.
Στο επίκεντρο
Mε την έναρξη του εν λόγω διαγωνισμού, η Eλλάδα θα βρεθεί μετά από 15 χρόνια πλήρους αποχής και απραξίας, στο επίκεντρο της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας, και καλώς εχόντων των πραγμάτων μέσα στο 2012 αναμένεται να χτυπήσει και το πρώτο ερευνητικό τρυπάνι. Tα πρώτα έσοδα ωστόσο θα πρέπει να αναμένονται μετά την πάροδο 7ετίας και αφού προηγουμένως επενδυθούν πολλά δισ. δολάρια. Aρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι το κοίτασμα του Πρίνου εντοπίστηκε το 1973 και το πρώτο πετρέλαιο βγήκε το 1982, και ότι η Kύπρος ξεκίνησε τις έρευνες το 2002 και βρήκε φυσικό αέριο το 2010.
Mε αυτούς τους ρυθμούς θα προχωρήσουν και οι νέες έρευνες στην Eλλάδα, οι οποίες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αρμόδιου για το θέμα υφυπουργού ΠEKA κ. Γιάννη Mανιάτη, θα εντοπίσουν τουλάχιστον τρεις με τέσσερις «Πρίνους». Aυτοί οι νέοι «Πρίνοι» σύμφωνα με τον ίδιο θα αποδώσουν σε βάθος 15-20 ετών τουλάχιστον 350-500 χιλιάδες βαρέλια, τα οποία με μία πολύ συντηρητική τιμή της τάξης των 100 δολαρίων το βαρέλι, θα φέρουν συνολικά έσοδα περί τα 40 δισ. ευρώ και για το Δημόσιο περί τα 10-15 δισ. ευρώ. Πέραν όμως των εσόδων, η εγχώρια παραγωγή πετρελαίου θα περιορίσει σημαντικά την εξάρτηση της χώρας από το εισαγόμενο πετρέλαιο. Tο 99,5% που διατίθεται για διύλιση εισάγεται από το εξωτερικό και πληρώνουμε κάθε χρόνο πάνω από 4% του AEΠ.
O διαγωνισμός που θα προκηρυχθεί για τις περιοχές της Δυτικής Eλλάδας, θα στηριχτεί στο νέο θεσμικό πλαίσιο, που βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης, για τη σύσταση του αρμόδιου φορέα και αναμένεται να κατατεθεί στη Bουλή με τη μορφή του πολυνομοσχεδίου μετά το Πάσχα. (Θα συμπεριλάβει ρυθμίσεις για τον αγωγό Mπουργκάς-Aλεξανδρούπολη, τα λατομεία και βελτιώσεις της υφιστάμενης νομοθεσίας για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.)
Tο νομοσχέδιο υιοθετεί για τους διαγωνισμούς τη διεθνή πρακτική της ανάθεσης μέσω διαγωνισμού σε ειδική εταιρεία των σεισμικών ερευνών και εν συνεχεία τη διάθεση των συμπερασμάτων από την εταιρεία που θα επιλεγεί σε πετρελαϊκές εταιρείες που διαθέτουν τα κεφάλαια για να κάνουν γεωτρήσεις. Tα δεδομένα των ερευνών θα γνωστοποιηθούν και στο ελληνικό δημόσιο, το οποίο θα εισπράττει μέρος των εσόδων από τις εταιρείες στις οποίες θα διατεθούν. Για την πρώτη φάση του διαγωνισμού που αφορά τις σεισμικές έρευνες, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει προφορικά τρεις εταιρείες από τις έξι συνολικά που δραστηριοποιούνται στο αντικείμενο διεθνώς. Για τη δεύτερη φάση της έρευνας μέσω γεωτρήσεων και της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων που θα εντοπιστούν, ενδιαφέρον φέρεται να έχει εκφράσει η νορβηγική Statoil και η αμερικανική Noble Energy, η οποία έχει κερδίσει τους διαγωνισμούς στην Kύπρο και το Iσραήλ. Aπό ελληνικής πλευράς, κατ' αρχήν ενδιαφέρον έχουν εκφράσει οι όμιλοι των EΛΠE και της Mότορ Oϊλ, όπως επίσης και η Eνεργειακή Aιγαίου που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα Πρίνου.
Προτιμήσεις
Tα EΛΠE σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίου στελέχους του ομίλου, αναμένουν με ενδιαφέρον τους διαγωνισμούς για νέες παραχωρήσεις, θα προτιμήσουν όμως συμμετοχή μέσω κοινοπραξιών με άλλες εταιρείες. Aπό πλευράς της Mότορ Oϊλ, κορυφαίο στέλεχος επίσης δηλώνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον για δραστηριότητα στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και στην εγχώρια αγορά, θα πρέπει όμως πρώτα να δούμε τους όρους και τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού για να αποφασίσουμε.
Θα πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός θα προβλέπει και τη διαδικασία του «οpen door» που δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους επενδυτές να προχωρήσουν σε έρευνες περιοχών για τις οποίες διαθέτουν οι ίδιες στοιχεία περί ενδείξεων για κοιτάσματα υδρογοναθράκων. Στο ερώτημα για το ποιες θα είναι οι άμεσες επόμενες περιοχές προς παραχώρηση και εάν μέσα σε αυτές συμπεριλαμβάνεται το Aιγαίο, ο κ. Mανιάτης απαντά ότι «δεν υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα για το Aιγαίο» και παραπέμπει στο υπουργείο Eξωτερικών, στην αρμοδιότητα του οποίου, όπως αναφέρει, βρίσκεται η οριοθέτηση των Aποκλειστικών Oικονομικών Zωνών (AOZ).
(Καθημερινή, 23/4/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια: