Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Ερευνες για πετρέλαιο στη Δυτική Ελλάδα την επόμενη διετία

Μέσα στους επόμενους 18-24 μήνες θα έχει γίνει η πρώτη ανάθεση έρευνας για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα και θα έχει βρεθεί ανάδοχος για το έργο, δηλώνει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

«Αυτό που θέλουμε εμείς είναι να ξεκινήσουμε μέσα στους επόμενους 18-24 μήνες τις έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα και να έχουμε ανάδοχο», τονίζει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, σε συνέντευξή του στο Reuters.

«Αντιλαμβάνομαι ότι ο νέος κρατικός φορέας θα εισηγηθεί έναν πρώτο γύρο παραχωρήσεων»  συμπλήρωσε, εκτιμώντας ότι ο σχετικός διαγωνισμός θα αφορά 4-5 μπλοκ. Η κατεύθυνση που έχουμε δώσει είναι ο φορέας να αρχίσει να δουλεύει στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, εκεί που έχουμε ώριμα, επιστημονικά δεδομένα».
Ίδρυση δημόσιου φορέα για τους υδρογονάνθρακες
Τη Δευτέρα ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση στο προσχέδιο νόμου για την ίδρυση δημόσιου φορέα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και ήδη ο Γιάννης Μανιάτης όρισε επιτροπή, η οποία θα προχωρήσει σε οριστική πρόταση για τη διαμόρφωση του σχεδίου νόμου και για ενδεχόμενες τροποποιήσεις στην υφιστάμενη νομοθεσία.
Σε ό,τι αφορά στις παρατηρήσεις για την πρόταση του υπουργείου, στις περισσότερες περιπτώσεις προκύπτει αμφισβήτηση της δυνατότητας να ασκήσει το ρόλο του ο φορέας, δηλαδή μία ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων» και μετοχικό κεφάλαιο 200.000 ευρώ.
Με δεδομένο ότι ο φορέας δεν θα έχει έσοδα, τουλάχιστον για τους πρώτους δώδεκα μήνες, το μετοχικό κεφάλαιο δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδά του. Επίσης, για λόγους απήχησης του φορέα στις διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, θα πρέπει το κεφάλαιο να ανταποκρίνεται στην οργάνωση και αποστολή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: