Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Αντισυνταγματικός ο νόμος περί Ιθαγένειας - στον αέρα οι δημοτικές εκλογές!

Αντισυνταγματικός ο νόμος περί Ιθαγένειας - στον αέρα οι δημοτικές εκλογές!

Απόφαση - βόμβα του Συμβουλίου της Επικρατείας τινάζει στον αέρα τα σχέδια του ΠΑΣΟΚ. Στον αέρα και οι δημοτικές εκλογές, στις οποίες εφαρμόστηκε το μέτρο, δίχως να περιμένει η κυβέρνηση την γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ, το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε τον επίμαχο νόμο αντισυνταγματικό ενώ παράλληλα αποφάνθηκε ότι το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές έχουν μόνο οι Έλληνες πολίτες.


Όπως σημειώνει μάλιστα χαρακτηριστικά στην απόφασή του «το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι επιφυλάσσεται μόνο στους Έλληνες πολίτες και δεν μπορεί να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή, χωρίς αναθεώρηση της σχετικής διατάξεως του Συντάγματος». Η όλη υπόθεση, πάντως, παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Στη δικαστική απόφαση γίνεται αναφορά γενικότερα στο Ν. 3838/2010 ο οποίος εισάγει ένα νέο τρόπο κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας. Αναφέρει η απόφαση: «Η πολιτογράφηση (που εισάγει ο νέος νόμος) γίνεται με βάση αμιγώς τυπικές προϋποθέσεις (χρόνος «νόμιμης» διαμονής του αιτούντος αλλοδαπού ή της οικογένειας του, φοίτηση σε ελληνικό σχολείο επί ορισμένο χρόνο, ανυπαρξία καταδίκης για ορισμένα σοβαρά ποινικά αδικήματα), χωρίς εξατομικευμένη κρίση περί της συνδρομής της ουσιαστικής προϋποθέσεως του δεσμού προς το ελληνικό έθνος του αιτούντος την πολιτογράφηση αλλοδαπού, δηλαδή την εκ μέρους εθελούσια αποδοχή των αξιών που συνάπτονται προς τον ελληνισμό και την εντεύθεν απόκτηση ελληνικής συνειδήσεως».

Μετά την προσφυγή Έλληνα πολίτη Ο Ν. 3838/2010 απασχόλησε το ΣτΕ κατόπιν προσφυγή Έλληνα πολίτη, ο οποίος ζητούσε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική: α) Η από 30.4. 2010 απόφαση του υπουργού Εξωτερικών που καθορίζει τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζονται κατά την αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο και η β) από 7.5.2010 εγκύκλιος του ίδιου υπουργού που δίνει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους ομογενείς και στους νομίμως διαμένοντες στην Ελλάδα υπηκόους τρίτων χωρών για την ανάδειξη τους στην πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση.

Αντίθετα, παρέμβαση στην δίκη στο ΣτΕ υπέρ των υπουργικών αποφάσεων έχει ασκήσει η Ελληνική Ένωση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και η αλβανικής ιθαγενείας Έντα Γκέμι. Η τελευταία είχε υποβάλει αίτηση για να μετάσχει στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010.

Τι σημαίνει αυτό επί της ουσίας; Όχι μόνο οι (λάθρο)μετανάστες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον συγκεκριμένο νόμο για να πολιτογραφηθούν Έλληνες, αλλά θα τίθεται πλέον και ζήτημα ακυρότητας των δημοτικών εκλογών. Και όχι μόνο αυτό, αλλά σε περίπτωση που υπάρχει εκλεγμένος αλλοδαπός ή πολιτογραφημένος με τον συγκεκριμένο νόμο που εξελέγη, τίθεται ζήτημα ακυρότητας όλων των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου στο οποίο συμμετέχει. Με δεδομένο όμως, ότι σύμφωνα με τους εκλογικούς καταλόγους, ψήφισαν στις δημοτικές εκλογές που πέρασαν 12.500 περίπου αλλοδαποί τίθεται ζήτημα ακύρωσης και των ίδιων των εκλογών καθώς η διαδικασία με την οποία πραγματοποιήθηκαν είναι αντισυνταγματική.

Δηλώσεις του Ιωάννη Ανδριόπουλου Επί της ουσίας, το ΣτΕ δέχτηκε ότι το ελληνικό Σύνταγμα προβλέπει το δίκαιο του αίματος καθώς δεν νοείται να παίρνει την ιθαγένεια, άτομο που δεν έχει κοινούς δεσμούς με την Ελλάδα, μόνο με τυπικές διαδικασίες. Εμείς επικοινωνήσαμε με τον δικηγόρο που έκανε την προσφυγή,Ιωάννη Ανδριόπουλο, ο οποίος δήλωσε στον ΕΚ: "Πέρα από μια προσωπική ευχαρίστηση και μια προσωπική δικαίωση ως δικηγόρου, θεωρώ ότι πρόκειται για μια εθνική επιτυχία, που θα προστατέψει την χώρα μας", ενώ επιφυλάχθηκε για περισσότερα, όταν έχει την απόφαση στα χέρια του.


ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: