Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Στον αστερισμό της απόλυσης ή μετάταξης δημοσίων υπαλλήλων η αριστερη Κούβα


Στον αστερισμό της απόλυσης ή μετάταξης δημοσίων υπαλλήλων η Κούβα


Προβληματισμένη μοιάζει η Κουβανή, αποχωρώντας από την εργασία της
Προβληματισμένη μοιάζει η Κουβανή, αποχωρώντας από την εργασία της   (Φωτογραφία:  Reuters )
  • 0
Αβάνα, Κούβα
Η 5η Ιανουαρίου είναι χωρίς αμφιβολία μια ιστορική μέρα για την Κούβα, αφού για πρώτη φορά μετά την επανάσταση του Φιντέλ Κάστρο, ξεκινά μια πρωτοφανή όσο και επώδυνη διαδικασία κατάργησης χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Η αρχή θα γίνει από τα υπουργεία Γεωργίας, Παραγωγής Ζάχαρης, Υποδομών, Υγείας και Τουρισμού,

Σύμφωνα με το σχέδιο, τους επόμενους έξι μήνες θα χαθούν περίπου 500 χιλιάδες θέσεις εργασίας στο Δημόσιο. Μέσα στην επόμενη τριετία, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν μειωθεί κατά 1,3 εκατομμύρια ή το 25% του νυν εργατικού δυναμικού.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κυβέρνηση θα προσφέρει εναλλακτική εργασία σε άλλο δημόσιο πόστο (μετάταξη), ωστόσο, όπου αυτό δεν είναι δυνατόν, οι Κουβανοί θα πρέπει να αναζητήσουν εργασία στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος τώρα θα αναπτυχθεί.

Όσοι απολυθούν θα λάβουν αποζημίωση ίση με το μισθό ενός μήνα (14 ευρώ) για κάθε δέκα χρόνια εργασίας.

Το πλέον επώδυνο σε αυτή τη διαδικασία είναι το ποιοι θα φύγουν: το μοναδικό συνδικάτο που υπάρχει στη χώρα συμμετέχει στο σχεδιασμό με την έννοια ότι στελεχώνει τις επιτροπές που καθορίζουν τις λίστες με τους εργαζόμενους που θα αποχωρήσουν.

Ήδη, υπάρχουν εντάσεις ιδιαίτερα στον τομέα του Τουρισμού, όπου οι θέσεις εργασίας είναι σαφώς καλύτερες.

Η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση, ζητά από τις Επιτροπές αυτές να είναι δίκαιες και αντικειμενικές στην αξιολόγηση του προσωπικού, να μην υποκύπτουν σε φαινόμενα νεποτισμού, «ρουσφετιού» ή ευνοιοκρατίας.

Παράλληλα, διαβεβαιώνει ότι κανένας δεν θα μείνει χωρίς δουλειά.

Λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου, ο ίδιος ο Ραούλ Κάστρο είχε θέσει το δίλημμα στους συμπατριώτες του: «Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε και μαζί με εμάς βουλιάζουν και τα όνειρα μιας ολόκληρης γενιάς».

Ο 76χρονος ηγέτης είχε υπογραμμίσει την ανάγκη ριζικών πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων που ανέφερε ήταν η ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, «χωρίς όμως αυτό να οδηγήσει σε συσσώρευση κεφαλαίου».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: